/ 31 Jul

Wat is hypoallergeen hondenvoer?

Hypoallergeen voer voor jouw hond houdt in dat er een lage kans is dat je hond een allergische reactie op dit voer zal krijgen. Net als mensen kunnen honden allergieën hebben en een veel voorkomende allergie is de voedselallergie. Het kan zijn dat jouw hond allergisch is voor bepaalde bestanddelen van de voeding. 

Door je hond hypoallergeen voedsel te geven kun je de voedingsallergie bij je hond bestrijden. Een allergie voor voedsel bouwt zich op: je hond zal niet allergisch reageren op voedingsstoffen of ingrediënten in voedsel die het nog nooit heeft gegeten. 

Goede hypoallergene voeding bevat daarom slechts één eiwitbron (soja product of vleessoort) die je in de reguliere commerciële voeding niet aantreft. Een ander kenmerk van goed werkend hypoallergeen hondenvoer is voer waarbij de eiwitten uit hele kleine deeltjes bestaan die het lichaam niet meer als eiwit herkent (gehydrolyseerde eiwitten) waardoor een allergische reactie uitblijft. Als laatste bevat hypoallergeen voer maar één koolhydraten soort (rijst of pasta).

Wanneer koop je hypo allergeen voedsel voor jouw hond?

Er zijn een paar signalen die kunnen wijzen op een voedselallergie:

- Jeuk: Je hond krabt vaker dan normaal aan bijvoorbeeld tenen of flanken met

eventueel ontstaan van kale plekken

- Darmen: Je hond heeft last van winderigheid of diarree:

Je kunt (eventueel na overleg met je dierenarts) hypoallergeen voedsel uitproberen om te kijken of daarmee de klachten milder worden of verdwijnen. Je kunt je hond op een hypoallergeen dieet zetten door het voer zelf te bereiden of het voer kant- en klaar te kopen. Geschikte eiwitbronnen zijn onder andere: zalm, eend, hert, geitenvlees of struisvogelbiefstuk. Kies je voor kant- en klaar dan is er aardig wat aanbod van hypoallergeen hondenvoer op de markt. Zo bieden merken als Royal Canin, Brit Care en Edgard Cooper honden voeding aan met hypoallergene varianten.

Welke voordelen levert hypoallergeen hondenvoer op?

Hypoallergeen hondenvoer bevat zoals gezegd slechts één eiwitbron in combinatie met één koolhydraat. Daarnaast zit er vaak een verscheidenheid aan groenten, kruiden en visolie in om te zorgen voor de goede hoeveelheid voedingsstoffen. Hypoallergeen voer is daarom zowel goed voor een hond die allergisch is als voor een hond zonder een voedselallergie.

Andere voordelen van hypoallergeen hondenvoer zijn:

- Het helpt om gezondheidsrisico's zoals ontstekingen van gewrichten, infecties,

spijsverteringsproblemen en overgewicht te verlagen.

- Het voer wordt makkelijk verteerd wat een gunstig effect kan hebben op maag en darmen.

Hopelijk heb je met dit artikel een beeld gekregen van wat hypoallergeen hondenvoer kan betekenen voor de gezondheid en het welzijn van jouw mooie viervoeter.

Wil je meer weten over hypoallergeen voer voor jouw hond? Neem dan deze website over honden door, waarin je van alles uitgelegd wordt. 

Copyright © 2024 Alle rechten voorbehouden | Onzehuisdieren.nl